Київ, вул. Берковецька, 6Д

NoFrost і SmartFrost: новітні технології охолодження

Дана стаття буде містити інформацію про технології, які окреслюють повний процес роботи морозильних камер. Ви дізнаєтесь про SmartFrost і NoFrost, а також зрозумієте, які між ними відмінності.

Холодоагент? Що це?

Перш ніж ми охарактеризуємо ці технології, хотілось би більш детально розповісти  вам як же функціонують холодильні прилади. Холодоагент - речовина, яка відповідає за охолодження та заморожування. 

Особливість роботи холодоагенту полягає в тому, що він або відбирає, або віддає тепло в залежності від свого фізичного стану, рухаючись при цьому по трубках, які розташовані всередині (випарник) і зовні (конденсатор) морозильної камери.

По випарнику холодоагент рухається в газоподібному стані, відбираючи у продуктів, що зберігаються - тепло. А за межами приладу (по конденсатору) він рухається в рідкому стані й віддає тепло в зовнішнє середовище. Без сумніву, це доволі примітивне пояснення, проте головну суть роботи він передає.

Завдяки цьому, ми розуміємо як саме відбувається процес охолодження продуктів. Щодо того, звідки ж у холодильній і морозильній камері береться іній і лід - так це водяна пара, що міститься в повітрі, і яка при низькій температурі перетворюється в воду та замерзає. А саме це відбувається в місці з найнижчою температурою - у випарнику (по якому ми раніше з’ясували переміщається холодоагент).

Із загальним механізмом роботи холодильних приладів ми розібрались. Тепер час поговорити про ключовий предмет нашої статті.

Статистична система охолодження чи все ж таки динамічна?

Взагалі, всі побутові морозильні камери можна поділити на 2 великі категорії, в залежності від системи охолодження:

  • з динамічною системою;

  • зі статичною системою.

NoFrost — динамічна система охолодження, при якій холодне повітря постійно циркулює всередині камери, проходячи через вентилятор. Це повітря проходить через трубки випарника і тоді на них осідає волога, у формі льоду. У певний момент часу охолодження припиняється і випарник проходить через процес відтавання, а увесь накопичений лід перетворюється знову в воду і поступово потрапляє в спеціальний контейнер поза межами камери. Після чого ця вода потім випаровується в навколишнє середовище.

NoFrost: циркуляція холодного повітря

NoFrost: циркуляція холодного повітря

В той же час, статична система не передбачає наявності всередині камери вентилятора (звідси й назва). До того ж, вона не містить системи відтавання випарника. Тому з'являється необхідність періодично розморожувати пристрій вручну. І для того, щоб усередині камери забезпечити рівномірний розподіл температури, випарники встановлюють біля задньої стінки та між ящиками.

SmartFrost — інноваційний проект Liebherr

SmartFrost — запатентована технологія Liebherr, в основі якої лежать принципи роботи статичних систем. Проте наші інженери спромоглися практично повністю змінити класичну конструкцію. І завдяки цьому будь-які недосконалості цієї системи були скориговані, а її переваги заграли новими барвами.

Лише поглянувши на назву пристрою, можна довідатися, яка технологія тут використовується. Якщо абревіатура містить велику літеру «N», то це означає, що застосовується технологія NoFrost (наприклад, GN 3023), якщо такі літери відсутні, то використовується SmartFrost (наприклад, G 1213).

В даному випадку, ключове рішення - це перенести випарник за межі внутрішнього простору приладу. Та обернути корпус камери цими випарними трубками. Внаслідок чого, всередині моделей Liebherr зі SmartFrost немає жодних громіздких випарних плит, які ви могли в дитинстві бачити у морозильній камері вашої бабусі.

Корпус камери SmartFrost обгорнутий випарними трубками

Корпус камери SmartFrost обгорнутий випарними трубками

На перший погляд, це надзвичайно просте рішення. Проте, завдяки йому система SmartFrost має ряд незліченних та незаперечних переваг, якщо порівнювати її зі звичайною статичною системою:

  • Значно зменшилась кількість утворення інею і льоду на внутрішніх стінках камери і продуктах. Що, у свою чергу, робить процес ручного розморожування морозильної камери рідкісним явищем. Авжеж, частота розморожування залежить від персональних особливостей використання пристрою, проте, зазвичай, в переважній більшості випадків це потрібно робити не частіше ніж 1 раз на 6-8 місяців.

  • Так як, випарники в даному випадку знаходяться поза межами камери, це дозволило створити єдиний простір, без жодних перегородок. Завдяки тому, що всі ящики та полиці легко витягуються, в камері можна розміщувати великогабаритні продукти нестандартних розмірів.

  • Ще однією перевагою, яка стала прямим наслідком відсутності випарних плит - ручне розморожування відбувається набагато швидше, а чистка значно спрощується завдяки відсутності на гладких внутрішніх стінках камери додаткових швів і мінімум виступаючих елементів.

  • Висока енергоефективність і рівномірність розподілу температури.

FrostProtect - впроваджена технологія, яка стала ще однією перевагою морозильних камер SmartFrost. Дана технологія дозволяє пристроям працювати в умовах критично низьких температур навколишнього середовища. Але, на даний момент, FrostProtect недоступний для моделей NoFrost.

Відмінності між NoFrost та SmartFrost

Ключовою відмінністю між ними (як ми вже раніше з вами дізналися зі статті) є технологія охолодження. У пристроях з NoFrost прохолодне повітря постійно переміщається всередині камери, а вся зайва волога, яка за цей час назбирюється виводиться за межі камери. У пристроях з SmartFrost такої функції не передбачено.

Ще однією відмінністю є те, як відбувається процес розморожування. У камерах NoFrost це відбувається автоматично, без будь-якого втручання користувача. В той же час, SmartFrost моделі періодично потребують, щоб розморожували вручну.

Хоча моделі SmartFrost, при подібних габаритах мають набагато більше корисного об’єму, який пояснюється тим, що  механізм NoFrost займає ще й частину внутрішнього середовища.

Також морозильні камери SmartFrost відрізняються нижчим рівнем шуму, при роботі.

Через конструктивні властивості SmartFrost, а саме - розташування випарника в стінках, існує позитивний вплив на час збереження холоду всередині камери, у випадку, якщо відключать електроенергію. Завдяки даному аспекту, ці пристрої є рекордсменами.

Необхідність витрачати енергію на постійну циркуляцію повітря і розморожування випарника - відсутня. А через конструктивні властивості, пристрої SmartFrost стали енергоефективними.

Щодо того, при яких температурах зовнішнього середовища можуть працювати моделі SmartFrost, ми виявили, що 0°C та нижче.

Коментарі
Поки немає коментарів
Написати коментар
38 + ? = 46